Ürün Tasarımı
Tasarımcı düşüncelerini ilk etap da, bir pc, grafik ekranına veya en basit olarak kâğıda yansıtması gerekir. Bu yansıtma ürünümüzün tasarımında ki ilk başlangıcıdır.
Çünkü ürünü aklımızda hayal ederken, her boyutunu bitiremeyiz. Ürünü kafamızda kabaca tasarlarken maliyet, üretime uygunluk, ağırlık, hassasiyet, dayanıklılık vb. gibi konuları kısaca üzerinden geçeriz. Bu yüzden ürün tasarımında taslak çizimler yapmalıyız, yani bilgisayar ortamında ürün tasarımına başlanırken, tasarımımızı hiç revize olmayacakmış gibi çizmeye çalışırsak zaman kaybederiz. Önce kabaca hızlı olarak çizmeliyiz, sonra ise ürünün amacına göre tasarımımıza yol vermeliyiz. Her ürün kendi çapında farklı tasarım esnasında yaklaşımlara sahip olması gerekir.
Ürünümüzün çalışma fonksiyonu, imalata , üretime uygunluk , yerine göre dayanıklılık , yerine göre ağırlık , çoğu zamanda görsellik , estetiklik , ergonomik bir yapıya sahip olması.. Acaba öncelik hangisin de olmalı, bunlar aynı zamanda maliyeti etkileyen faktörlerdir. Ürün tasarımı üretimde yüksek önem taşır, örneğin bir ürün tasarlarken tasarımda kaybedeceğimiz 20 saattense, ürünün üretimi esnasında personelin kazanacağı 20 saniye daha önemlidir. Çünkü tasarımcının kaybettiği zaman esnasında ortaya çıkan fikir veya tespit edilen hatanın düzeltilmesi ve ürün revizyonu, personele üretim esnasında zaman kazandıracaktır. Bu kazanç üretim devam ettikçe her üründe devamlı artacaktır. Ürünümüz de kalite, uygun maliyet , kullanım kolaylığı ve görsellik müşteriyi etkileyen faktörlerdendir. Yukarıda bahsettiğim gibi her ürünün işlevi farklı olduğu için yaklaşımlarda farklı olacaktır. Örneğin bir kapı kolunda öncelik görsellik olacaktır.
Çünkü kendimizi tasarım esnasında tasarlanan ürünün kullanıcısı, alıcısı, satıcısı gibi görmemiz gerekmektedir. Kapı kolunda her alıcını yapacağı işlem sırası genelde aynıdır önce ürün görselliği ile müşteriyi çeker, sonra müşteri ürünü tutarak kullanım, kavrama rahatlığına bakar, en son işlem ise maliyet konusudur. Üretim maliyetimizi ne kadar düşürürsek, bir o kadar da ürün fiyatına yansıtma imkânımız doğar. Önemli olan ürünümüzü müşteriye satmak değildir, zor olan kısım satıldıktan sonra başlamaktadır yani kalite ve dayanıklılık.
Ürünün kullanım alanına göre etkileneceği faktörleri göz önünde bulundurmalıyız. Örnek olarak bir mutfak fırınının yüksek ısıya maruz kalacak alanlarının malzeme seçimi, kapağı olan bir ürünün kapak menteşelerine gelen yük miktarı , yerine göre bir sıvıyı , bir gazı muhafaza etmesi için sızdırmazlık önceliği , ürünün belirli bir noktasına gelen yüke karşılık için o bölgeye feder atılması veya o bölgenin dirençli tutulması, bir alarm kutusunun dış mekanda olacağı için soğuk, sıcak, yağmur, rüzgar, toz , vb.. faktörlerin etkilerini düşünerek tasarlamak gerekir. Çalışma sistemini inceledikten sonra, kullanım alanı ve etkileneceği faktörlere göre malzeme seçimi yapmak, bu esnalarda ürünün kalıplana bilme konusunda bir sorun olmaması ve ürün üzerindeki kalıp birleşim hat çizgisi, görsellik açısından bir sorun oluşturmaması gerekmektedir.
Bu aşamalardan sonra ürünümüzü 0’dan kontrol etmek var ise hataları bulup düzeltmek, benzer ürünlerdeki eksi yönleri bulup bunları ürünümüze artı olarak yansıtmak ve maliyet açısından gereksiz olan yerlerin düzenlenmesi aynı zamanda montaj kolaylığını ürün üzerine yansıtmamız gerekir.
Ürün bu aşamalardan geçtikten sonra bilgisayar ortamında analiz edilir , (çalışma sistemi, ağırlık, dayanım vb. olarak) ve daha sonra, ürünün imalatı esnasında harcanacak hammadde, kalıplar, baskılar, montaj zamanı vb. unsurlar da göz önün de bulundurarak maliyet hesaplaması çıkartılır.
Son olarak da ürünümüzün bir prototipinin yapılması bu olmazsa olmaz unsurlardan birisidir ileriye dönük hatamızı görme konusunda yapılacak en önemli adımdır. Çünkü bu aşamalara kadar ürünümüzün ne imalatına geçilmiş, ne kalıbı yapılmıştır. Ürünü bitmiş halde Pc ortamında görmek farklıdır , kalıbı ve imalatı bitmiş kullanıma hazırmış gibi elimizde bulundurmak daha farklıdır. Çünkü prototipi , ürünün çalışma şartları,ortamına göre etki eden faktörler üzerinde bire bir test edilebilir.